APK atstovai vyko į Europos Parlamentą Briuselyje


DSC_5866

2015 m. spalio 14 d. Akademinis politologų klubas (APK), bendradarbiaudamas su Europos Parlamento (EP) Informacijos biuru Lietuvoje vyko į Europos Parlamentą Briuselyje. Dvidešimties studentų grupė buvo pakviesta apsilankyti Europos Parlamente, susitikti ir pabendrauti su savo pasirinktais lietuvių Europos parlamentarais bei gyvai stebėti, kaip viena iš svarbiausių Europos Sąjungos institucijų atlieka savo darbą, svarstydama savo darbotvarkę plenarinės sesijos metu, prieš balsavimą pasirinktais klausimais.


Apsilankymo EP pradžioje APK nariai susipažino su vizitų ir seminarų skyriaus darbuotoja Ringaile Razauskiene, kuri glaustai pristatė patį Europos Parlamentą, papasakojo apie Espace Léopold rūmus, kuriuose yra ši institucija, taip pat pristatė savo skyrių bei jos einamas pareigas. Vėliau APK nariai buvo palydėti į susitikimo salę, kur jie turėjo progą pabendrauti su trimis Lietuvos parlamentarais ir užduoti įvairius klausimus, susijusius su parlamentaro darbo pobūdžiu ir kasdienybe, įvairiomis tarptautinės politikos aktualijomis.

DSC_5845

Su studentais susitiko Petras Auštrevičius, Antanas Guoga bei Valentinas Mazuronis. Nors visi trys parlamentarai priklauso Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijai, jų atsakymai į užduotus klausimus buvo unikalūs, o ne standartiniai, pasikartojantys ar šabloniški. Vizito pabaigoje susitikimai su parlamentarais ėmė panašėti į neoficialią diskusiją tarp parlamentarų ir studentų. V. Mazuronis, pirmasis susitikimo narys, daugiausia dalinosi įžvalgomis apie parlamentaro pareigas, atvirai papasakojo studentams apie savo darbotvarkę ir kasdienę rutiną. Taip paaiškindamas studentams, koks yra tikrasis parlamentaro darbas ir gyvenimas. Antrasis susitikimo narys A. Guoga studentus sudomino pasakodamas apie savo pagrindinę darbo sferą DSM (Digital Single Market, liet.: Skaitmeninė Bendroji Rinka), jo kaip parlamento nario tikslus šioje sferoje ir galimybes ES bei Lietuvai pasireikšti augančioje skaitmeninėje rinkoje. Paskutinis susitikimo narys P. Auštrevičius daugiausiai įsitraukė į diskusiją su studentais ir kalbėjo įvairiais tarptautinės politikos klausimais, susijusiais su ES ateitimi. Daugiausiai klausimų susilaukusi tema – pabėgėlių iš Š. Afrikos ir Artimųjų Rytų į Europą klausimas. P. Auštrevičius išsakė tvirtą savo poziciją šiuo klausimu nedvejodamas argumentuotai kritikuoti visas puses, susijusias su šia humanitarine krize.

DSC_5844

Po susitikimo visi APK nariai buvo pakviesti gyvai stebėti, kaip visos ES parlamentarai pasisako ir diskutuoja darbotvarkės klausimais. Žinoma, pati populiariausia diskusijų tema buvo apie pabėgelius – ja pasisakyti ryžosi visų politinių grupių nariai. Taip pat didelį dėmesį patraukė kai kurie Jungtinės Karalystės parlamentarai, kurie norėjo priminti visiems kitiems savo EP kolegoms apie artėjantį Jungtinės Karalystės referendumą dėl išstojimo iš ES ir to svarbą.
Po plenarinės sesijos pasiklausymo APK nariai turėjo progą pabendrauti su EP Informacijos biuro Lietuvoje vadove Daiva Jakaite. Trumpai aptarę ir pasidalinę savo įspūdžiais apie Europos Parlamentą APK nariai gavo pasiūlymą ateityje artimiau bendradarbiauti su EP Informacijos biuru Lietuvoje.

DSC_5779


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *