2016-ieji metai APK: vizitai, diskusijos, renginiai


img_4385

Akademiniam politologų klubui, kaip ir visai Lietuvai, 2016-ųjų sausis buvo ypatingas: mūsų valstybė minėjo Laisvės gynimo 25-metį. 13-tąją dieną pradėjome filmo „Aš už tave pakalbėsiu“ peržiūra, kuriame buvo pasakojama apie paskutinį KGB veiklos dešimtmetį Lietuvoje, o vakarop, susirinkę Vienybės aikštėje kartu su tūkstančiais lietuvių, prisiminėme ir pagerbėme tuos, kurie 1991 m. sausio 13-ąją pasiryžo apginti mūsų nepriklausomybę, nepabūgę nei ginkluotų priešo kareivių, nei tankų.

Siekdami produktyvių metų, turime nuolat pildyti žinių bagažą, todėl, kitus planus pastūmėję į šalį, dalyvavome įvairiose konferencijose, paskaitose ir diskusijose. Pirmasis taikinys buvo Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje, VDU, Suomijos, Norvegijos ir Švedijos ambasados Lietuvoje organizuota konferencija „Security, Cooperation and Identity in Northern Europe“. Toliau lydėjo susitikimas su Kauno jaunimo organizacijomis, kuriame kalbėjomės apie naują savivaldybės projektų modelį. Nepraleidome ir tarptautinės metinės konferencijos „Pabėgėlių krizė: Problemos ir galimybės Europoje ir Lietuvoje”, kur savo įžvalgomis dalijosi politikai ir politikos apžvalgininkai.

Taip leidžiant dienas savišvietai, pagaliau pasitikome Vasario 16-ąją – bene svarbiausią Lietuvai ir jos nepriklausomybei dieną. Šia proga APK nariai dalyvavo iškilmingame pokylyje skirtam Kauno akademinei bendruomenei „Mes prisikelsime Knygose“. Po šventės minėjimo – tolimesnis diskusijų, mokymų ir paskaitų maratonas: kartu su Kauno jaunimo organizacijomis mokėmės kaip rašyti projektus; diskutavome su vidaus reikalų ministru S. Skverneliu tema „Šiuolaikinis viešasis valdymas: kokį turime ir kokio reikia?; Dalyvavome Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos rengtame Žiemos forume, kurio diskusinė tema „Didžiausių politinių partijų požiūris į Lietuvos jaunimo politiką“.

Kovo 8 diena mūsų organizacijai – ne tik moters dienos šventė. Tądien Akademinis politologų klubui suėjo 17 metų. Visgi gimtadienio šventę su APK nariais, garbės nariais ir Alumni paminėjome šiek tiek vėliau, kadangi tądien dalyvavome diskusijoje apie Vladimiro Putino valdomos Rusijos keliamus iššūkius pasauliui, kur profesorius Leonidas Donskis kalbino pasaulyje gerai žinomą intelektualę, ekspertę, politologę Liliją Ševcovą. Po kelių dienų pelnėme reikšmingą pripažinimą „V2“ apdovanojimuose – APK paskelbta metų organizacija!

Vėliau veiklos sąrašą papildė dalyvavimas diskusijoje su ES komisaru Vyteniu Andriukaičiu. „Lietuva Europos Sąjungoje. Kaip nebūti tik paramos gavėju?“ Apsilankėme ir viename iš gražiausių tarpukario Lietuvos architektūros ir kultūros paveldų – Lietuvos banko rūmuose Kaune, kur susipažinome su Lietuvos banko veikla ir istorija. Balandžio mėnesį išbandėme savo jėgas Vytauto didžiojo universiteto Studentų atstovybės organizuotame protų mūšyje, bendravome su kitomis organizacijomis Kauno jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ surengtame Vadovų klube, dalyvavome ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos 40-ojoje Asamblėjoje jaunimui rūpimomis temomis: pasiūlymai XVII LR vyriausybės programai, valstybės alkoholio prevencijos politika, propaganda Lietuvoje.

Balandžio 7 d. Akademinis politologų klubas organizavo jau keturioliktąjį, kultiniu tapusį intelektualinį komandinį žaidimą „Mąstyk greitai“, kuriame dalyvavo 16 komandų, turinčių vieną tikslą – įrodyti savo pranašumą politikos, istorijos, geografijos, kultūros temose bei laimėti puikius, rėmėjų įsteigtus prizus. Taip pat visus politikos entuziastus pakvietėme į XVI Nacionalinę studentų politologijos olimpiadą. 2016-ųjų metų tema – „Lietuvos sugrįžimo į tarptautinę politiką 25-metis: nuo Nepriklausomybės tarptautinio pripažinimo iki pirmininkavimo JT Saugumo Tarybai“. Mums pasiruošti padėjo aukštųjų mokyklų dėstytojų ir kitų valstybinių institucijų darbuotojų pateikti ir autoritetingo politologijos specialisto patvirtinti klausimai. Pirmasis turas vyko balandžio 14 d. Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje, po kurio kovoti liko tik 10 studentų. Gegužės  5-ąją jie darkart protus surėmė finaliniame etape, kurio 6 geriausiems Algirdas Saudargas padovanojo prizą – kelionę į Europos Parlamentą Strasbūre, Prancūzijoje.

Gegužės pradžioje diskusiją suorganizavome ir mes. Pakvietę gerai žinomas politikos asmenybes iš skirtingų partijų (Saulių Skvernelį, Tadą Langaitį, Simoną Kairį, Dainių Pavalkį, Ernestą Vaičikauską) klausėme jų, kokios galimybės netolimoje ateityje laukia jauno žmogaus ir koks šiandieninis jaunimo santykis su Kaunu. Ar Kaunas – tai perspektyvomis ir idėjomis grįstas „Rytojaus“ miestas? O gal tik emigracijos, nusikaltimų kamuojamas, mažai vilties turintis būsimasis „Detroitas“? Diskusijoje aptarėme jaunimą dominančias sritis: švietimo sistema, jaunimo psichologinė sveikata, emigracija, užimtumas, NVO veikla visuomenėje, jaunimo nusikalstamumas, jo prevencija ir t. t.

Palydint pavasarį, gegužės 23 d., Kauno miesto savivaldybės mažojoje salėje įvyko Akademinio politologų klubo Visuotinis narių susirinkimas. Jo metu pristatytos metų veiklos ir finansinės ataskaitos, išrinkta nauja klubo vadovybė, Garbės nariai ir apdovanoti labiausiai nusipelnę klubo nariai. Taip pat susitikome su VDU rektoriumi prof. Juozu Augučiu. Diskutavome apie problemas, su kuriomis universitetas ir studentai susiduria dabartinėje Lietuvos švietimo sistemos plotmėje, kalbėjomės apie VDU perspektyvas ateityje, universitetų klasterius.

Nenuobodžiavome ir vasarą: dalyvavome Kauno jaunimo ir sporto organizacijų susitikime, Seimo Europos klubo ir Seimo Europos reikalų komiteto organizuojamoje diskusijoje „BREXIT rezultatai ir Lietuvos interesai“. Klausėme knygos apie Lietuvos narystę Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje pristatymo, diskusijos tema „Brexit. Nuostolis ar galimybė Lietuvai?“. Joje dalyvavo Dalia Henk, Dalia Asanavičiūtė, Laura Hanning Scarborough, Antanas Guoga, Gabrielius Landsbergis , Andrius Tapinas, Gintautas Paluckas ir Mantas Katinas.

Naują semestrą pradėjome narių medžiokle VDU organizacijų mugėje, kur trumpai supažindinome  studentus su Akademinio politologų klubo organizacija, o vėliau pakvietėme į APK įvadinį susitikimą, kuriame visi galėjo daugiau išgirsti apie mūsų veiklą bei prisijungti į organizacijos gretas. Taip pat rugsėjo 1-ąją su Atlanto sutarties Lietuvos bendrija – LATA atstovais aptarėme bendradarbiavimo galimybes.

Vykstant rinkiminei kompanijai, bendradarbiavome su „Žinau, ką renku“ ir kitomis organizacijomis transliuojant kandidatų į seimą debatus vienmandatėse apygardose.  Sudalyvavome konferencijoje „Europe Whole Free and at Peace 2040“. Klausėme prezidentų diskusijos apie Europos perspektyvas, susitikome su kremlinologijos eksperte L. Ševcova.

Spalio devintąją atlikome savo pilietinę pareigą – rinkome kandidatus į Lietuvos Respublikos Seimą. Ta proga suorganizavome rinkimų naktį universitete. 21 val. VDU Mažojoje salėje laukėme smalsuolių kartu su VDU PMDF politologais: Giedrius Česnaku, Ingrida Unikaite-Jakuntavičiene, Liudu Mažyliu. Prisijungė ir patys kandidatai į LR Seimą: Mindaugas Puidokas, Andrius Kupčinskas, Simonas Kairys, Vydas Gedvilas, Aurelijus Veryga bei kiti. Prognozavome nugalėtojus ir pralaimėtojus, spėliojome koalicijos variantus ir laukėme pirmųjų rezultatų.

Pailsėję po ilgo rezultatų laukimo, spalio 11-tą dieną praleidome Užsienio reikalų ministerijoje (URM). Susitikome su ministru Linu Linkevičiumi, politikos direktoriumi Rolandu Kačinsku, Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktoriumi Ryčiu Paulausku ir Rytų kaimynystės skyriaus vedėju Ramūnu Misiuliu. Kartu diskutavome apie diplomatinio darbo subtilybes, Rytų partnerystės aktualijas, URM veiklos kryptis.

Lapkričio mėnesį APK pristatė naują sekmadieninę rubriką #SavaitėTrumpai. Kiekvieną  sekmadienį pasiryžome glaustai pateikti svarbiausius Lietuvos ir pasaulio politinius įvykius. Taip pat, jau antrą kartą metuose, Lapkričio 21-ąją įvyko jubiliejinis XV-asis intelektualinis komandinis žaidimas „Mąstyk greitai“, kurio metu keliolika komandų vėl varžėsi dėl prizų ir geriausiųjų titulo.

Metus užbaigėme Kauno jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ (KJOSAS) Visuotiniame susirinkime. Jame pasveikinome išrinktą naująjį KJOSAS Pirmininką, naujuosius valdybos bei Kauno jaunimo reikalų tarybos narius.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *