Klubo nariai kartu su dėstytoju A. Pukšto diskutavo apie kaimynystės politiką


Spalio 8 d. VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete vyko APK narių ir tarptautinių studentų susitikimas su dėstytoju doc. dr. A. Pukšto ir neformali diskusija tema „Geros kaimynystės politikos formavimas“.

Įžanginėje kalboje A. Pukšto pažymėjo, kad Lietuvos užsienio politikos istorija yra smarkiai paveikta posovietinio palikimo, ypač santykiuose su Rusijos Federacija. Kalbant apie visą posovietinę erdvę dėstytojas pabrėžė, jog užsienio politika ir mažumų klausimas buvo skubotai sprendžiamas visose SSRS sudėtyje buvusiose valstybėse. Dėstytojas pabrėžė, kad Lietuvos Respublika, siekiant Nepriklausomybės, gana gerai išsprendė tautinių mažumų klausimą. Studentų iniciatyva taip pat buvo aptarti Kaliningrado ir tranzito per Lietuvą klausimai.

Antroje diskusijos dalyje buvo diskutuojama apie Lietuvos politiką strateginių partnerių ir Skandinavijos šalių kryptimi, stipriai pabrėžiant būtiną energetinių santykių stiprinimą tarp trijų Baltijos šalių. Diskusijai pasukus ES ir Rusijos Federacijos santykių linkme, diskusijos dalyvių nuomonės nesutapo.

Diskusijos pabaigoje buvo išsakyta nuomonė, kad Lietuvos kaimynystės politika, lyginant su JAV ar centrinėmis Europos šalimis yra pakankamai jauna, todėl ji dar turi erdvės tobulėjimui.

Dėkojame Politologijos katedros vedėjui A. Pukšto už įdomią diskusiją!

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *