Bus diskutuojama apie Ukrainą geopolitinių ginčų kryžkelėje


Kovo 26 d., trečiadienį, 18 val., VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete (Gedimino g. 44–203) vyks diskusija, skirta įvykių Ukrainoje aptarimui – „Ukraina pasaulio geopolitinių ginčų kryžkelėje“.

Šių metų vasario pabaigoje po Kijevo Nepriklausomybės aikštėje vykusių ukrainiečių protestų buvo nušalintas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir paskirta nauja laikinoji vyriausybė. Netrukus po šių įvykių Ukrainos Krymo pusiasalį palaipsniui užėmė Rusijos kariai, buvo paleistas Krymo parlamentas ir paskirtas naujas Krymo premjeras, o kovo viduryje surengtas referendumas dėl Krymo nepriklausomybės ir prisijungimo prie Rusijos. Nors referendumą nelegaliu laiko dauguma pasaulio šalių, remiantis jo rezultatais buvo paskelbta Krymo nepriklausomybė nuo Ukrainos ir siekis jungtis prie Rusijos.

JAV ir Europos Sąjunga referendumą vadina antikonstituciniu ir grasina sankcijomis, tuo tarpu Rusija teigia ketinanti savo karius laikyti Kryme „apsaugant Rusijos interesus ir piliečius“ tol, kol politinė situacija „normalizuosis“.

Diskusija skirta aptarti revoliucijos Ukrainoje ir Rusijos invazijos į Ukrainą priežastis, pasekmes, pasaulio ir Euroatlantinės bendruomenės reakcijas bei galimus Ukrainos raidos scenarijus.

Renginyje dalyvaus: VDU Mokslo prorektorius prof. habil. dr. Juozas Augutis, prof. Gintautas Mažeikis, prof. Antanas Kulakauskas, dr. Giedrius Česnakas. Diskusijos moderatorius – VDU Politologijos katedros vedėjas doc. dr. Andžejus Pukšto.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *