Pirmajame naujo paskaitų ciklo „Politika+“ susitikime – energetikos tema


wwSpalio 8d. Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete vyko pirmasis Akademinio politologų klubo organizuojamo viešųjų paskaitų ciklo ,,Politika+‘‘ susitikimas. Pirmajai paskaitai buvo pasirinkta „Politika + Energetika“ tema. Savo įžvalgomis apie politikos ir energetikos ryšį dalinosi pašnekovai: Energetinio saugumo tyrimų centro vadovas bei VDU prorektorius prof. Juozas Augutis bei to paties centro mokslo darbuotojas dr. Giedrius Česnakas.

Paskaita prasidėjo prof. Juozo Augučio įvadiniu pasisakymu apie tai, kodėl energetika apskritai yra svarbi, koks jos procesas nuo energijos išgavimo iki tiekimo bei teisinio reglamentavimo. Paskaitai tęsiantis, abu pašnekovai noriai leidosi į skirtingus temos aspektus, nuolat pateikdami aiškius ir konkrečius pastebėjimus. Diskutuojant buvo aptartos Lietuvos energetikos aktualijos, strateginiai energetikos klausimai, sprendimų priėmimo ir politikos vykdymo realijos, lobizmo įtaka Lietuvos energetinei politikai, galima energetikos sferos ateitis bei kiti ne mažiau svarbūs aspektai.

3

Diskusijos pabaigoje abu pranešėjai išskyrė keletą su Lietuvos energetine politika susijusių problemų. Dr. Giedrius Česnakas atkreipė dėmesį į nepriklausomų ekspertų trūkumą, o prof. Juozas Augutis akcentavo pilietiškumo, visuomenės domėjimosi energetikos reikalais stygių Lietuvoje bei vylėsi, jog tokie renginiai, kaip ši vieša paskaita-diskusija, yra raktas į problemos sprendimą. Abu pranešėjai taip pat pripažino, kad nepaisant akivaizdaus situacijos gerėjimo, skaidrumas energetikos srityje vis dar nėra pakankamas, o energetinis saugumas nėra galutinai užtikrintas.

„Politika+“ tai naujas paskaitų ciklas, kurio tikslas – aptarti politikos ir kitų sričių sąsajas, bendras aktualijas, problemas bei jų sprendimo būdus. Šiais metais APK ruošiasi surengti eilę šio ciklo paskaitų, kurios apjungs ne tik politikos, bet kitas sferas, pradedant psichologija, baigiant literatūra.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *