Paskaitų cikle „Politika+“ – istorijos tema


2014-11-12-2263Lapkričio 12d. 18 val., Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete, 203 aud. vyko paskaitų ciklo „Politika+“ paskaita „Politika+Istorija“. Šiame renginyje buvo kalbama apie istorijos ir politikos sąsajas, istorijos politikos formavimą bei svarstoma kaip politika ir istorija daro įtaką viena kitai. Įžvalgomis dalinosi VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto prodekanas dr. Linas Venclauskas bei doc. dr. Bernaras Ivanovas.

Doc. dr. Bernaras Ivanovas savo pranešimą pradėjo pasakojimu apie senovės Romos imperijos istorijos politiką. Pašnekovas teigė, jog tai, kaip rašome istoriją, priklauso nuo epochos, kadangi kiekviena epocha palieka savotišką antspaudą istorijos moksle. Panašios pozicijos šiuo klausimu laikėsi ir dr. Linas Venclauskas. Anot jo, iki XIXa. istorija buvo tarsi šventa, ji buvo tarsi įrankis, kuris mokino kaip derėtų elgtis, kurie sprendimai yra teisingi, o kurie ne. Jis pabrėžė, kad istorija ilgą laiką buvo pagrindinis šaltinis, iš kurio išminties sėmėsi politikai bei diplomatai. Po XIXa., anot abiejų paskaitos prelegentų, istorija tampa politikos tarnaite, o pagrindinė jos misija yra įrodinėti savo tiesą ar pagrįsti galią.

CAM00244

Antrojoje paskaitos dalyje renginio svečiai susikoncentravo ties Lietuvos istorijos atveju. Doc. dr. Bernaras Ivanovas pastebėjo, jog Lietuva, taip ir neišmokusi istorinės pamokos santykiuose su Lenkija tarpukariu, lipa ant to pačio „grėblio“ šiandieniniuose santykiuose su šia šalimi. Dr. Linas Venclauskas atkreipė visų dėmesį į paradoksą, jog istorijoje Lietuva save pozicionuoja kaip auką, o kartais išlenda ir tam tikros istorinės ambicijos. Vis dėlto jis sutiko su dr. Bernaru Ivanovu, jog istorija išlieka svarbus įrankis, kuriant tautos identitetą, o kai kuriais istoriniais momentais veikė netgi kaip tautos žadinimo įrankis.

„Politika+Istorija“ renginio pabaigoje abu dėstytojai pasidalino ir savo mintimis apie istorijos rolę šiuolaikiniame pasaulyje bei vaidmenį santykiuose su kaimyninėmis šalimis. Doc. dr. Bernaras Ivanovas laikėsi pozicijos, jog istorijos tyrimų uždavinys turėtų būti susitaikymo istorijoje ieškojimas, nuodugnus istorijos su kaimynėmis valstybėmis ištyrimas, mitų griovimas. Dr. Linas Venclauskas savo ruožtu teigė, jog tam tikrais atvejais įvairūs mitai yra pateisinami, kadangi neįmanoma visiškai ištirti istorijos, o mitai kartais sukuria pasididžiavimą savo kraštu, leidžia pajusti savastį su savo šalimi. Tačiau svarbiausia, anot prodekano, jog mitai būtų jungiantys, o ne skiriantys ar puolantys kitas puses.

„Politika+“ tai naujas paskaitų ciklas, kurio tikslas – aptarti politikos ir kitų sričių sąsajas, bendras aktualijas, problemas bei jų sprendimo būdus.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *