LiJOT konferencijoje aptarta jaunimo veiklos ateitis


11119238_957418977611282_336023431_n
Nuotrauka: LiJOT

Šių metų balandžio 1-2 dienomis Vilniuje vyko jaunimo nevyriausybinių organizacijų rengiama konferencija „Jaunimo NVO ir valdžios sektorių partnerystė“. Renginys subūrė Lietuvos ir Europos politikus, žinomus verslo, mokslo, žiniasklaidos bei jaunimo organizacijų atstovus aptarti jauno žmogaus viziją ir jos įgyvendinimą Lietuvoje ir Europoje. Konferencijoje dalyvavo „Akademinio politologų klubo“ valdybos narys Augustinas Uleckas, kuris papasakojo apie ten įgytą patirtį.

Viena iš konferencijos dalių buvo darbo grupės. Kokiose darbo grupėse sudalyvavote?

Šie užsiėmimai vyko du kartus. Kiekvieną kartą buvo galima pasirinkti vieną iš dviejų variantų, nes skirtingi užsiėmimai vyko vienu metu. Aš pasirinkau „Jaunimo NVO ir valdžios patnerystė vystant demokratinius procesus“, kurioje dalyvavo Lietuvos Respublikos prezidentės patarėja G. Bartusevičiūtė, Ministro Pirmininko patarėjas J. Pankauskas ir LiJOT prezidentas M. Zakarka. Taip pat dalyvavau darbo grupėje „Jaunimo NVO – aktyvių piliečių ugdymo platforma“ su Lietuvos skautijos atstovu G. Masalskiu, VU Filosofijos fakulteto doc. dr. R. Žiliukaite ir VšĮ „Sėkmės mokykla“ vadovu N. Buivydu.

Kaip vyko šie užsiėmimai?

11165893_957418980944615_1671788047_n
Nuotrauka: LiJOT

Darbo grupėse susirinko organizacijų atstovai. Visi susėdo ratu, diskutavo įvairiais klausimais. Vienoje darbo grupėje beieškant sprendimų komanda buvo padalinta į dvi mažesnes grupes, kurios abi diskutavo tarpusavyje. Kitoje darbo grupėje kiekvienas grupės narys turėjo trumpai išsakyti savo nuomonę tam tikrais klausimais. Visi dalyviai galėjo siūlyti sprendimus diskusijoje iškeltoms problemoms. Visi bendrai bandėme priimti galutines aptartų klausimų išvadas.

Ko išmokai ir sužinojai darbo grupėse?

Darbo grupėse artimiau susipažinau su NVO darbo specifika. Sužinojau, su kokiomis problemomis susiduria organizacijos, bendradarbiaudamos su vyriausybinėmis institucijomis; aptarėme, kaip galėtume pagerinti šį bendradarbiavimą. Sužinojau, su kokiomis problemomis susiduria organizacijos, kurių veikla tarpusavyje skiriasi. Diskutavome apie bendrą nevyriausybinių organizacijų svarbą, ir teikiamą naudą visuomenei. Be to, svarstėme, kaip sustiprinti organizacijų veiklas ir struktūrą.

Konferencijoje pranešimus skaitė įvairių sričių visuomenės atstovai. Kuris pranešimas tau buvo įsimintiniausias?

Profesionaliausia pasirodė diskusija, kurioje dalyvavo I.Petronytė, D.Arlauskis, J.Požela. Jaučiau, kad pašnekovai kalba konkrečiai iš savo profesionalios patirties. Įdomiausia buvo diskusija „Jaunas žmogus: problema ar galimybė?“, kurią moderavo žurnalistas Andrius Tapinas. Pranešimas buvo laisvesnio stiliaus, tačiau aptariamos problemos ne mažiau svarbios. Taip pat įdomu buvo klausytis Algirdo Kaušpėdo, jo pranešimas mane motyvavo. Pranešėjas nuotaikingai ir įtaigiai pasakojo apie jaunimo idėjų svarbą ir tai, koks turėtų būti sėkmingas žmogus. A. Kaušpėdo pranešimas buvo pirmasis renginyje, tad nuteikė teigiamai visai konferencijai.

Mantas Zakarka, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos vadovas teigė, kad šiuo renginiu siekiama parodyti jaunų žmonių atsakingumą ir pozityvumą. Lietuvos jaunimas yra nusiteikęs prieš tuščius skundus dėl problemų ir nori prisidėti prie valstybės gerovės kūrimo. Visų sektorių bendradarbiavimas su jaunimo organizacijomis yra svarbus ir gali padėti įgyvendinti tikslus.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *