„Sėkmės istorijos“ su Andriumi Užkalniu


DSC_7099Balandžio 9 dieną įvyko Akademinio politologų klubo organizuojamas seminarų ciklas „Sėkmės istorijos“. Šį kartą savo sėkmės istorija pasidalino žurnalistas bei publicistas Andrius Užkalnis.

Gausiai susirinkusiai auditorijai A. Užkalnis kalbėjo: „Tikrai nemanau, kad visiems jums aš esu sėkmės istorija arba sektinas pavyzdys“. Sėkmė žurnalistui yra kažką daryti kitaip: „Manau, kad gyvenime tikrai pasisekė ir esu laimingas, kad man nereikia vaikščioti į darbą, aš neturiu boso. Turiu užsakovus, redaktorius, jei noriu atostogų, nereikia nieko atsiprašinėti. DSC_7126Tai man atrodo nuostabiai puiku ir sėkminga“. Apie kitus žmones, kurie dirba „ofisuose“, jų rūpesčius, sentimentus, galima pamatyti „Facebook“ socialiniame tinkle.  Pasak A. Užkalnio, savaitės viduryje, tokie žmonės dalinasi, kaip kažkur važiavo, ką juokingo pasakė parduotuvėje. Ketvirtadienį nuotaika gerėja, penktadienį pusė „Facebook“ įrašų yra apie tai, kad jau penktadienis. Kaip vieną iš įdomiausių dalykų, žurnalistas paminėjo, jog skaitomiausias interneto ir „Facebook“ laikas bei tuo pačiu pats brangiausias reklamos laikas yra sekmadienio vakaras. Dauguma klaidingai mano, kad tai pirmadienis nuo pusės 10 val. ryto, tačiau nieko panašaus. Pirmadienį „ofiso“ darbuotojai vėl dalinasi savo kančiomis, kad prasideda nauja darbo savaitė. „Ir tu pamatai, kad jie gyvena kažkieno kito gyvenimą, pagal grafiką. Man tai atrodo baisu. Vienintelis mano didelės sėkmės matas, kad man nereikia gyventi tokio gyvenimo, kad galiu daryti, ką noriu“, – teigė A. Užkalnis. Neturint darbo biure, dirbant sau, pasireiškia nestabilumo baimė, kuri yra pagrindinė ir varanti. Ji skatina susirasti daug darbų: „Visada yra gerai turėti bent kelis variantus, nes nieko garantuoto nėra“.

DSC_7133Andrius Užkalnis užsiminė ir apie klaidas. Reikia atsargiai elgtis su tuo, kaip formuojasi visuomeninis įvaizdis ir kaip sklinda informacija. Sugrįžęs į Lietuvą, po darbo Didžiosios Britanijos nacionaliniame transliuotojuje BBC, jis sulaukė daug blogų komentarų apie tai, kad buvo išmestas. Pats anonimiškai parašė straipsnį, kuriame klaidingai rašė, jog vadovavo valytojų brigadoje, garsiai klausydavosi rusiškos muzikos. „lrytas“ išspausdino šį straipsnį. Čia atėjo nusivylimas – apie 70 proc. skaitytojų iš tikrųjų patikėjo šiuo straipsniu. „Su informacija, ir ką išsigalvoji apie save, net norint „patrolinti“ auditoriją, reikia labai atsakingai elgtis. Klaidas darau iki šiol, nes neįmanoma komunikuoti su labai didele auditorija ir ją laikyti patenkinta, nedarant klaidų. Klaidas daro visi“.

Paklausus apie kūrybą, ar nebūna, kad baigiasi mintys, seminaro svečias, neslėpė, kad retkarčiais visko būna. Tada jis stengiasi dirbti, ką nors kita. „Kartais tenka suprasti, kad dirbdamas rašymą kaip darbą, ne visada gali padaryti 100 proc. vykusią medžiagą. Tenka pripažinti, kad yra silpnesni ir stipresni darbai. Kartais norėčiau, kad visi mano tekstai būtų tokie vykę, kaip apie lietuviškus laidotuvių papročius“ – kalbėjo žurnalistas.

DSC_7142Lietuvai tapti inovatyvia ir kuriančia šalimi A. Užkalnio nuomone labiausiai trukdo susikaupimas ties „fail‘u“, „fail‘o“ stigmatizacija: „Žmonės patys bijo, bet kokios nesėkmės. Tai labai stabdo“. Daugiausiai perspektyvų atsiranda tiems, kurie nori kažką vis bandyti. Sėkmingi verslininkai tikrai nesėdi ir neverkia, o sugeba atsisakyti nevykusių tikslų: „Greitas judėjimas ir žiūrėjimas be sentimentų, kai pamatai, kad neišeina, „nubrauki“ ir eini prie kito“. A. Užkalnis užsiminė ir apie asmeninį gyvenimą, bet teigė, kad tikrų draugų turi nelabai daug. „Jei pradedi atvirai kalbėti apie savo asmeninį gyvenimą, tai tikrai atsiras, kas iš tos auditorijos pritryps purvinais batais. Jų bus nedaug, bet pakankamai, kad skaudėtų“, – kalbėjo jis. Žmonės painioja rašymus, jo vaidmenį su tikruoju „aš“, kuris yra visai, kas kita. Vieši žmonės dažnai yra labai skirtingi, nei tie, kuriuos mato artimieji: „Aš neesu visagalis. Kartasi aš negaliu susišnekėti su auditorija. Aš matau, kad kartais jie mane supranta kitaip, nei aš norėjau arba netiki nuoširdumu“.

Seminarų ciklas „Sėkmės istorijos“ suteikia galimybę jaunimui susipažinti su visuomenei žinomomis asmenybėmis, išgirsti jų sėkmės istorijas, gauti patarimų ir naudingos informacijos apie karjeros perspektyvas. Seminarai vyksta neformalioje aplinkoje, kur kiekvienas gali drąsiai įsilieti į pokalbį.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *