APK atstovai vyko į demokratijos diskusijų festivalį Estijoje


20150815_143637
APK Estijoje

Rugpjūčio 14-15 dienomis Akademinis politologų klubas (APK), bendradarbiaujant su Kauno miesto savivaldybės Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriumi, dalyvavo Estijoje vykusiame „Arvamus“ festivalyje.

„Arvamus“ festivalis – estų savanorių inicijuotas ir jau trečius metus rengiamas demokratinis diskusijų festivalis – laisva platforma kultūrinėms ir socialinėms diskusijoms, be jokio politinės naudos įsikišimo. Tai vis didesnį mąstą įgaunantis bei kasmet pritraukiantis didesnį žmonių srautą, aktualias temas ir problemas paliečiantis renginys, siekiantis skatinti visuomenę netylėti – kalbėti, dalintis mintimis, idėjomis, problemomis ir pasiūlymais. Festivalis yra nemokamas visiems dalyviams, nes visi turi prigimtinę teisę prisidėti prie bendros gerovės kūrimo, nepaisant to, ar esi estas, latvis, lietuvis, ar kurios nors kitos šalies, arba etninės mažumos bendruomenės narys.

APK su Estijos festivalio „Arvamus“ organizatoriais
APK su Estijos festivalio „Arvamus“ organizatoriais

Įdomus ir svarbus dalykas yra tas, kad visos organizacijos, rengiančios diskusijas aktualiomis temomis, naudojasi tik savo ištekliais. Tokiu atveju kuriamos galimybės visoms organizacijoms tobulėti bei augti kartu, bendradarbiaujant su kitomis organizacijomis ir tuo pačiu reprezentuojant savo organizaciją. Šis nemokamas festivalis šiais metais pritraukė virš 5000 žmonių. Dalyvių skaičius kasmet tik didėja.

Festivalio idėjų organizatoriai sėmėsi iš 46 metų senumo „Almedalsveckan“ festivalio Švedijoje, bei panašių festivalių kitose Skandinavijos šalyse. Pastebėję skandinavų ir brolių estų sėkmę kultūriniame nuomonės festivalyje, savo jėgas išbandė ir latvių „DOTS Foundation for an Open Society“ organizacija,  liepos 3-4 dienomis kurdama tapatų festivalį – „Lampa“. Todėl stengiantis būti vieningais su mūsų broliais baltais, šią idėją stengsimės įgyvendinti ir mes – Akademinis politologų klubas.

APK kartu su festivalių Estijoje ir Latvijoje organizatoriais
APK kartu su festivalių Estijoje ir Latvijoje organizatoriais

Būdami festivalyje susipažinome su estų bei su latvių demokratijos festivalių organizatoriais. Diskutavome, kaip tiek vieniems, tiek kitiems sekėsi įgyvendinti idėją, su kokiomis problemomis teko susidurti ir kaip teko spręsti patį svarbiausią klausimą kiekvienai nevyriausybinei organizacijai – kur ieškoti finansinių išteklių. Diskusijai tęsiantis kartu su kolegomis sugalvojome naujų idėjų būsimiems festivaliams ir net svarstėme apie galimybę – perkelti šį festivalį į tarptautinį lygmenį. Buvome maloniai nustebinti, išgirdę, kad abiejų festivalių organizatoriai, mielu noru padės mums įgyvendinti šio festivalio idėją Lietuvoje, dalindamiesi savo patirtimi, praktiniais organizaciniais patarimais, kontaktais ir kitais ištekliais.

Po nuostabių akimirkų praleistų festivalyje ir pokalbių su kolegomis iš Estijos ir Latvijos bei pasisėmę patirties – tikimės, kad sugebėsime pratęsti šią gražią idėją, vienydami ne tik Lietuvos piliečius, bet ir visas Baltijos šalis.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *