Konstitucijos dienos progai paminėti – debatai


11215701_1167698426577000_8851801971046639277_nSpalio 27 d. Kauno technologijos universiteto (KTU) centriniuose rūmuose įvyko debatai tarp Akademinio mokslo pažinimo klubo ir Akademinio politologų klubo (APK). Renginio organizatoriai – KTU studentai, sukvietė dalyvius į dvikovą, skirtą paminėti Lietuvos Respublikos Konstitucijos dienai.

Debatų dalyviai diskutavo dvejomis temomis. Pirmoji tema buvo skirta konstitucijai: „Ar Konstitucija XXI a. politiniame kontekste užtikrina valstybės suverenumą?” Antroji tema palietė vieną iš šiuo metu aktualiausių ne tik Europoje, bet ir Lietuvoje, klausimų:  „Ar pabėgėlių integravimas į Lietuvos visuomenę gali būti sėkmingas?”  Tiek viena, tiek kita tema APK pasisakė „už”, o oponavo KTU studentai.

APK komandos atstovas, antro kurso Tarptautinės politikos ir vystymo studijų programos studentas, Julius Guliokas, paklaustas, ar debatai Lietuvos Respublikos Konstitucijos dienos paminėjimo proga galėtų tapti tradicija, atsakė:

„Toks Lietuvos Respublikos Konstitucijos dienos paminėjimas parodo, jog visuomenė išties yra pilietiška ir išsilavinusi. Niekaip kitaip mes negalėtume parodyti didesnės pagarbos mūsų aukščiausiam valstybės įstatymui, kaip tik aptardami ir diskutuodami jo reikšmingumą bei šiuolaikiškumą. Laisvė kritiškai vertinti, netgi dokumentą, kuris palaiko mūsų valstybės pamatą, rodo, jog mūsų Konstitucija yra tinkamai parengta. Tai tikrai galėtų tapti ilgamete mūsų visuomenės tradicija.”

Diskusija vyko britiškų debatų forma, kai kiekvienam komandos nario pasisakymui skiriamos 5 minutės laiko. Jų metu, išskyrus pirmą ir paskutinę minutę, oponentai turi teisę užduoti klausimus kalbančiajam. Pasisakius pozicijai, žodis suteikiamas opozicijai. Abi komandos atvyko gerai pasiruošusios ir debatai dvi valandas vyko labai apylygiai.

Debatų pabaigoje, teisėjų komanda, įvertinusi dalyvių pasisakymus, pateiktus argumentus ir jų svarumą, paskelbė savo verdiktą. Pirmosios debatų dalies nugalėtojais tapo KTU komanda, tačiau APK turėjo tvirtesnę poziciją pabėgėlių klausimu ir laimėjo antrojoje dalyje. Taigi diskusija baigėsi rezultatu 1:1.

Tiek dalyvių, tiek žiūrovų nuomone debatai praėjo sklandžiai, o abi organizacijos tikisi daugiau bendrų renginių bei tolimesnio glaudaus bendradarbiavimo.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *