XV studentų politologijos olimpiados laimėtojas: dalyvauti olimpiadoje tikrai verta


olimpiada_2013_2

Rytis Zaloga 2013 m. registruodamasis į XV nacionalinę studentų politologijos olimpiadą turėjo aiškų tikslą – laimėti. Įveikęs varžovus teorinėje olimpiados dalyje ir savais argumentais įtikinęs oponentą debatuose, Rytis išsikeltą tikslą pasiekė ir laimėjo ne tik politikos žinovo vardą, bet ir kelionę į Europos Parlamentą kartu su profesoriumi Leonidu Donskiu. R. Zaloga dalinasi prisiminimais apie olimpiadą.

2013 m. į studentų politologijos olimpiadą registravaisi iš anksto užsibrėžęs tikslą laimėti ar tiesiog norėjai išbandyti savo jėgas?

2012 metais studentų politologijos olimpiadoje užėmiau antrąją vietą, todėl registruodamasis 2013 metais tikrai norėjau laimėti.

Ar ruošeisi šiai olimpiadai? Jei taip, kaip?

Papildomai paskaičiau daugiau ir įvairesnių šaltinių olimpiados tema, ir, žinoma, buvau pasiruošęs argumentus visoms debatų temoms ir jų pozicijoms.

Kaip manai, kuo studentų politologijos olimpiada skiriasi nuo įprastų olimpiadų moksleiviams?

Matau du pagrindinius skirtumus – debatus, kaip vieną iš olimpiados dalių, ir dalyvių sąmoningumą. Studentų politologijos olimpiadoje „atvarytų“ dalyvių nebuvo, todėl su finalininkais labai įdomu bendrauti, su keliais labai protingais žmonėmis susipažinau būtent šios olimpiados dėka.

Viena 2013 m. olimpiados užduočių – debatai. Kaip sekėsi susidoroti su šia ne tik tikslinių žinių, bet ir iškalbos reikalaujančia užduotimi?

Niekada neturėjau problemų su iškalba, todėl tiesiog reikėjo pasiruošti konkrečioms temoms. Tiesa, 2013 metais debatų metu nutiko ne visai tradicinė situacija, nes, pradėjus debatus ir apsikeitus keliais argumentais, mano debatų oponentė po poros minučių tiesiog pasakė, kad daugiau argumentų ji neturi ir sutinka su mano išsakyta pozicija. Šita situacija buvo nemenkas siurprizas, nes buvau pasiruošęs intensyviems debatams, bet teko tiesiog reziumuoti situaciją, padėkoti oponentei ir baigti debatus net neįpusėjus.

Laimėjus olimpiadą Tavęs laukė prizas – kelionė į Europos Parlamentą kartu su tuometiniu europarlamentaru Leonidu Donskiu. Trumpai papasakok apie šią kelionę.

Ši kelionė būtų buvusi jau ketvirtoji, kai būčiau lankęsis Europos Parlamente. Kadangi tuo metu jau buvau pradėjęs intensyvias magistro studijas, į šią kelionę išsiunčiau savo mamą, kuriai jau senai norėjau parodyti Briuselį. Džiaugiuosi, kad APK tam neprieštaravo.

Ar jaunimui reikalingos tokios iniciatyvos kaip studentų politologijos olimpiada? Kodėl?

Tai labai gera iniciatyva ir jos organizatoriams, kurie įgauna patirties planuojant renginius bei derinant įvairius organizacinius klausimus, ir jos dalyviams, kuriems sukuriama proga pasivaržyti tarpusavyje. Labai smagu, kad nepaisant natūralios APK narių kaitos, ši olimpiados tradicija išlieka.

Ką galėtum patarti šiemet olimpiadoje besiruošiantiems dalyvauti studentams?

Dvejojantiems, ar verta registruotis ir dalyvauti olimpiadoje, galiu pasakyti – tikrai verta.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *